κάθε πότε πρέπει να κάνω μασάζ

Κάθε πότε πρέπει να κάνω μασάζ;

Η ερώτηση “κάθε πότε πρέπει να κάνω μασάζ” είναι πολύ συχνή εδώ στο Athens Massage Center. Υπάρχουν 2 απαντήσεις, η σύντομη είναι πως μπορείτε να κάνετε μασάζ όσο συχνά σας αρέσει. 

Η πιο πλήρης απάντηση είναι πως η συχνότητα του μασάζ εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες σας, τον τύπο του μασάζ που επιλέγετε, και τους στόχους σας.

Το μασάζ μια φορά την εβδομάδα ή κάθε 15 μέρες θα ήταν ιδανικό αλλά όχι ρεαλιστικό για κάθε άτομο. 

Σε πολλοί κόσμο αυτή η συχνότητα ακούγεται μεγάλη αλλά πρέπει να θυμάστε πως:

α) Τα αποτελέσματα του μασάζ λειτουργούν συσσωρευτικά. Καθώς επαναλαμβάνετε τις συνεδρίες μασάζ, τα οφέλη αυξάνονται και ενισχύονται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι αν το δεύτερο καθυστερήσει να γίνει τότε θα έχουμε χάσει το όφελος του πρώτου.

β) Ένα χρόνιο πρόβλημα δεν λύνεται με μία επίσκεψη. Πέρασε αρκετός καιρός για να δημιουργηθεί το πρόβλημα και είναι λογικό ότι μόλις μια ώρα μασάζ δεν θα σώσει την κατάσταση.

Τύποι μασάζ και ιδανική συχνότητα

Γενικότερα δεν υπάρχουν τυπικές κατευθυντήριες γραμμές για τον αριθμό των μασάζ που μπορείτε να κάνετε, αλλά ένας θεραπευτής μασάζ ή ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει μια συχνότητα θεραπειών που θα λειτουργήσουν καλύτερα για τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα:

Τα μασάζ για αντιμετώπιση κάποιου τραυματισμού είναι πιο συχνό, συγκριτικά με ένα μασάζ περιποίησης ή χαλάρωσης.

Η συχνότητα και η διάρκεια του μασάζ θα εξαρτηθούν από τον τύπο του μασάζ και την περιοχή που θέλετε να στοχεύσετε. Ας δούμε κάθε τύπο:

Κάθε πότε πρέπει να κάνω Λεμφικό μασάζ

Λεμφικό μασάζ

Το λεμφικό μασάζ χρησιμοποιείται για αποστράγγιση των λεμφαδένων μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση και είναι ευρέως γνωστό για τα πολλά του οφέλη στο σώμα. Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αισθητικού σκοπούς όπως για παράδειγμα την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και γενικότερα βελτίωση της επιδερμίδας.

Μπορεί να χρειαστείτε αυτό το μασάζ καθημερινά στην αρχή (ειδικά μετά από χειρουργείο), αλλά με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να κάνετε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω λεμφικό μασάζ προσώπου

Αν πρόκειται να κάνετε λεμφικό μασάζ για αισθητικούς σκοπούς όπως για αντιμετώπιση κυτταρίτιδας ή λεμφικό μασάζ προσώπου για ενδυνάμωση και ανάπλαση της επιδερμίδας του προσώπου τότε πρέπει να κάνετε κάθε δύο εβδομάδες ή μία φορά τον μήνα. Αν όμως έχετε πρήξιμο, ραγάδες, ή άλλες δερματικές διαταραχές, μπορεί να χρειαστεί να το εφαρμόζετε πιο συχνά. 

Κάθε πότε πρέπει να κάνω Αθλητικό μασάζ

Το αθλητικό μασάζ, επίσης γνωστό ως Deep Tissue Massage (βαθύ μασάζ ιστού), αποτελεί μια μέθοδο μασάζ που κυρίως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία προβλημάτων που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα, όπως αθλητικοί τραυματισμοί.

Η συχνότητα του αθλητικού μασάζ εξαρτάται από τους λόγους χρήσεις οι οποίοι είναι: 

α) η αντιμετώπιση πόνου

β) βελτίωση αθλητικής απόδοσης και αποθεραπεία

αθλητικό μασάζ στην ωμοπλάτη ενός αθλητή

Αντιμετώπιση πόνου

Αν το μασάζ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση πόνου από τραυματισμό, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιείται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Μετά από κάποιο διάστημα θα μειωθεί η συχνότητα σε μία συνεδρία την εβδομάδα ή κάθε δεύτερη ανάλογα με την γνωμάτευση του θεραπευτή.

Για χρόνιες παθήσεις, συνιστάται μία θεραπεία μασάζ την εβδομάδα ανάλογα με το πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας. Εάν ο πόνος επανέλθει σε λίγες μέρες, τότε σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείτε ξανά τον θεραπευτή μασάζ σας.

Βελτίωση αθλητικής απόδοσης/ αποθεραπεία

Το αθλητικό μασάζ είναι πολύ τακτικά κατά την προπόνηση για ένα αγώνισμα όπως ένας μαραθώνιος ή άλλη έντονη αθλητική δραστηριότητα. Το εβδομαδιαίο μασάζ ή μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τη σωστή φόρμα και να βοηθήσει στην ταχεία ανάρρωση των μυών.

Αυτό το μασάζ χρησιμοποιείται πριν το αγώνισμα ως προθέρμανση των μυών βοηθώντας στην πρόληψη τραυματισμών ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει ευελιξία αυξάνοντας την απόδοση. Ακόμα πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της άθλησης βοηθώντας τους μύες να αναρρώσουν πιο γρήγορα. Ο πόνος/δυσκαμψία μετά την άσκηση θα μειωθεί σημαντικά με την επαναφορά της ροής του αίματος στους σφιγμένους μύες.

Χρειάζονται 48 ώρες για να εξισορροπηθεί το σύστημα μετά από ένα βαθύ μασάζ, επομένως είναι ιδανικό ένα διάστημα τουλάχιστον δύο ημερών μεταξύ των μασάζ.

Έτσι η συχνότητα του αθλητικού μασάζ εξαρτάται από το πρόγραμμα προπόνησης, ωστόσο το τακτικό μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του εύρους κίνησης, της ευελιξίας και της υγείας των μυών.

Είναι πολύ πιθανό να νιώσετε πόνο μετά το μασάζ και πιο συγκεκριμένα μετά από 24 ώρες αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό κατά την αθλητική μάλαξη.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω Σουηδικό μασάζ

σουηδικό μασάζ σε νεαρή γυναίκα για χαλάρωση

Το σουηδικό μασάζ είναι γνωστό ως κλασικό ή και ολόσωμο μασάζ (full body). Οι περισσότεροι άνθρωποι το επιλέγουν ως έναν τρόπο χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Έτσι η συχνότητα κυμαίνεται από μερικές φορές το μήνα έως μερικές φορές το χρόνο. Ορισμένοι προτιμούν να κάνουν σουηδικό μασάζ όταν αισθάνονται ένταση, πόνο ή άγχος, ενώ άλλοι το ενσωματώνουν στην ρουτίνα τους ως τρόπο περιποίησης και χαλάρωσης.

Η συχνότητα αλλάζει ανάλογα με την κατάσταση και το σημείο ανάγκης του ατόμου

Το μασάζ μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική μέθοδο για την ανακούφιση από συγκεκριμένα επώδυνα συμπτώματα ή την μείωση του στρες και του άγχους. Είναι επίσης χρήσιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συχνότητα του που χρειάζεστε μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα: 

Στη πλάτη

Αν έχετε πόνο στην πλάτη, το αθλητικό μασάζ 30 λεπτών για 10 μέρες μπορεί να σας ανακουφίσει. 

Στη μέση

Αν το πρόβλημα βρίσκεται στη μέση, τότε η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει έως και 12 εβδομάδες. Για αυτή την πάθηση χρησιμοποιείται το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, μασάζ για πόνο στη μέση.

Στον αυχένα

Αν σας πονάει ο αυχένας τότε το θεραπευτικό μασάζ αυχένα είναι αυτό που θα χρειαστείτε για να θεραπευτείτε. Μελέτες έδειξαν ότι αυτό το μασάζ έχει μέγιστο όφελος όταν γίνεται με  διάρκεια 60 λεπτών κάθε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Κατά την εγκυμοσύνη

μασάζ εγκυμοσύνης

Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι το τακτικό, ελαφρύ μασάζ στο σπίτι που εκτελείται από τον σύντροφο ή έναν θεραπευτή μασάζ μπορεί να συμβάλει σε μια υγιή ψυχική κατάσταση και να μειώσει τον πόνο στα πόδια και την πλάτη.

Ένα εβδομαδιαίο μασάζ 30 λεπτών από έναν επαγγελματία στο σπίτι, μπορεί να είναι αρκετό για να μειώσει το άγχος και το στρες καθώς και τα σωματικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Προφυλάξεις

Το μασάζ μπορεί να μην είναι πάντα η ασφαλέστερη δραστηριότητα εάν έχετε ορισμένες παθήσεις. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν έχετε:

  • σπασμένα ή σπασμένα οστά
  • μια αιμορραγική διαταραχή
  • ανοιχτές πληγές ή εγκαύματα
  • οστεοπόρωση
  • άλλες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις

Δείτε αναλυτικά: Σε ποια σημεία δεν κάνουμε μασάζ και πότε απαγορεύεται

Ρωτήστε έναν θεραπευτή ή το γιατρό σας για το κάθε πότε πρέπει να κάνετε!

Υπάρχουν πολλά είδη μασάζ και έχουν διαφορετικές συχνότητες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ατομικές ανάγκες υγείας και προτιμήσεις σας. Είτε αναζητάτε χαλάρωση και ευεξία, είτε αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, η βασική αρχή είναι να καταλάβετε το σώμα σας. 

Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία μασέρ για να προσδιορίσετε την καλύτερη συχνότητα και τον κατάλληλο τύπο μασάζ που θα σας βοηθήσει. Σε τελική ανάλυση, το μασάζ είναι μια πολύτιμη πρακτική που μπορεί να ενισχύσει την υγεία και την ποιότητα ζωής σας, αν εφαρμοστεί με σωστό τρόπο και σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες.

Θέλετε να κάνετε μασάζ στο σπίτι σας ή σε ένα πλήρως εξοπλισμένο χώρο;

Κλείστε το ραντεβού σας μαζί μας σήμερα

Similar Posts