Σε ποια σημεία δεν κάνουμε μασάζ – Πότε απαγορεύεται
Το μασάζ αποτελεί ιδανικό μέσο για όσους έχουν ανάγκη από χαλάρωση και ανακούφιση από μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, συχνά μας ρωτούν σε ποια σημεία δεν κάνουμε μασάζ και αν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που το απαγορεύουν.
Πολυάσχολοι άνθρωποι ή άτομα που ασχολούνται με έντονες δραστηριότητες, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με έντονο στρες και μυϊκούς πόνους. Η λύση για να ανακουφιστείτε από αυτά που σας κρατούν πίσω στην καθημερινότητα σας, είναι μία συνεδρία μασάζ που θα βελτιώσει το κυκλοφορικό σας σύστημα κάνοντας σας να νιώθετε ευφορία. Θα σας χαλαρώσει και θα σας ανακουφίσει από πόνους στη μέση, στα πόδια, στα χέρια και σε όλο το σώμα.
Ποιος μπορεί να κάνει μασάζ
Μασάζ μπορούν να κάνουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και ανεξαρτήτως φύλου. Μπορείτε να επιλέξετε μία θεραπεία μόνοι σας ή να κάνετε μασάζ για ζευγάρια με τον σύντροφο ή τη σύντροφό σας. Έχει άμεσα αποτελέσματα και πολλά οφέλη όπως:
- Μείωση στρες – Χαλάρωση
- Βελτιωμένο κυκλοφορικό σύστημα
- Ανακούφιση από μυϊκούς πόνους
- Ευεξία και πνευματική διαύγεια
- Βελτιωμένος ύπνος
- Γρηγορότερη καύση λίπους μέσω λεμφικού μασάζ
- Ψυχολογική σταθερότητα
Όλοι μπορούν να κάνουν μασάζ και μάλιστα, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δεκάδες θεραπείες και τεχνικές μασάζ όπως, το σουηδικό, το αθλητικό, κυτταρίτιδας, και πολλά ακόμη.
Πιο συγκεκριμένα, πολλά είδη μασάζ στοχεύουν στην ολιστική θεραπεία από χρόνιους μυϊκούς πόνους, στη βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος και στην απαλλαγή από στρες και αγχώδης διαταραχές. Για παράδειγμα, στο σουηδικό μασάζ, η θεραπεία επικεντρώνεται τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική ανακούφιση. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη μασάζ καθώς το επιλέγουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται για πρώτη φορά σε ένα στούντιο μασάζ και επιθυμούν μία ολιστική θεραπεία.
Τεχνικές κινήσεων όπως η μακρόχρονη ολίσθηση, τα γρήγορα χτυπήματα, η τριβή ή η εντριβή των μυών και η ανατάραξη, βοηθούν αποτελεσματικά στην βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος, στη μείωση του στρες, στην ανακούφιση των μυϊκών πόνων, ενώ βελτιώνει τη συνολική εικόνα της ψυχικής σας υγείας.
Παρά τα πολλά οφέλη του μασαζ, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε και μερικά που πρέπει να αποφύγετε προκειμένου να απολαύσετε το μασάζ σας χωρίς κινδύνους.
Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μασάζ
Μασάζ μπορείτε να κάνετε από 1 ή 2 φορές την εβδομάδα ή ακόμη και 2 φορές τον μήνα, αναλόγως με το στόχο που θέλετε να πετύχετε και το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Για έντονες ενοχλήσεις καλό είναι να κλείνετε ραντεβού μία φορά την εβδομάδα, ενώ για πιο ήπιες ή χρόνιες ενοχλήσεις όπως, στρες ή οσφυαλγίες, μία φορά την εβδομάδα έως δύο φορές το μήνα. Όλα κρίνονται από το μέγεθος του προβλήματος και πόσο συνεπείς μπορείτε να είστε στη θεραπεία που θα ακολουθήσετε.
Να θυμάστε πως το μασάζ λειτουργεί συσσωρευτικά και για να έχετε άμεσα αποτελέσματα θα πρέπει να είστε πιστοί στα ραντεβού σας και να μην αφήνετε μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των συνεδριών, για να διατηρείται η πρόοδος σας. Πιο συγκεκριμένα για:
- Καταπολέμηση στρες και μείωση άγχους, σε φυσιολογικά πλαίσια, μπορείτε να κάνετε μασάζ δύο φορές το μήνα ή κάθε 15 μέρες. Ενώ για περιόδους υψηλής πίεσης και στρες, συνιστάται να επισκέπτεστε το θεραπευτή σας τουλάχιστον, μία με δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να δείτε άμεσα αποτελέσματα και να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία.
- Για αθλητικούς τραυματισμούς ή αθλητές που έχουν ανάγκη από μυϊκή χαλάρωση, η ιδανική συχνότητα που θα πρέπει να λαμβάνεται αθλητικό μασάζ είναι δύο φορές την εβδομάδα.
- Άτομα με χρόνιες μυϊκές παθήσεις ή μυοσκελετικά προβλήματα, είναι απαραίτητο να λαμβάνουν υπηρεσίες μασάζ συχνότερα. Συνήθως το διάστημα που διαρκεί η θεραπεία ορίζεται ανάμεσα σε 4 έως 6 εβδομάδες και η επίσκεψη γίνεται μία φορά την εβδομάδα, στο σπίτι σας ή στο στούντιο.
- Για μυϊκούς σπασμούς και οξύς μυϊκούς πόνους, η θεραπεία θα πρέπει να γίνεται από 1 έως 3 φορές την εβδομάδα σε διάστημα τριών εβδομάδων, αναλόγως το μέγεθος του προβλήματος.
Κάθε μυϊκός τραυματισμός, πόνος ή ακόμα και ψυχική πίεση, χρήζει ανάλογης αντιμετώπισης. Με την κατάλληλη θεραπεία μασάζ, μπορείτε να δείτε άμεσα αποτελέσματα και να βελτιώσετε την συνολική υγεία της σωματικής και ψυχικής σας υγείας.
Σε ποια σημεία δεν κάνουμε μασάζ
Ενώ το μασάζ θεωρείται ασφαλής τρόπος προσέγγισης για μυϊκούς πόνους και τραυματισμούς, υπάρχουν μερικά σημεία στο σώμα που θα πρέπει να αποφεύγουμε και να μην κάνουμε μασάζ. Σημεία στο σώμα που δεν κάνουμε μασάζ είναι:
- Η σπονδυλική στήλη, καθώς μπορεί να τραυματιστεί ανεπανόρθωτα
- Η κοιλιά, ειδικά όταν πρόκειται για έγκυο ή άτομα με στομαχικές και κοιλιακές παθήσεις
- Το κεφάλι, όταν υπάρχει τραυματισμός ή άλλοι παράγοντες μεταξύ των οποίων, φλεγμονές και οιδήματα
- Ο λαιμός, κοντά στην σπονδυλική στήλη
- Στο στήθος, όταν υπάρχει υποψία για διόγκωση
- Σε άκρα, μετά από σπάσιμο ή ράγισμα
Πότε απαγορεύεται το μασάζ
Εκτός από την συχνή ερώτηση -Σε ποια σημεία δεν κάνουμε μασάζ-, συχνά μας ρωτούν πότε απαγορεύεται. Υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις που ουσιαστικά απαγορεύουν σε κάποιον να λάβει θεραπεία μασάζ. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαγορευτεί συνολικά σε κάποιον, ενώ σε άλλες που μεσολαβεί ιατρικός λόγος, το μασάζ μπορεί να γίνει μόνο με άδεια από το γιατρό σας. Επιπλέον, όταν το πρόβλημα εντοπίζεται τοπικά, το μασάζ μπορεί να γίνει κανονικά με εξαίρεση τα σημεία που δεν ενδείκνυται.
Οι αιτίες που μπορεί να απαγορευτεί συνολικά το μασάζ είναι:
- Πυρετός
- Μεταδοτικές ασθένειες ( Γρίπη, κρυολόγημα, Covid-19)
- Λήψη φαρμάκων, ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ
- Μετεγχειρητικοί ασθενείς
- Δερματικές παθήσεις (φλεγμονές, λοιμώξεις μυκητιασικές, ψωρίαση, δερματίτιδα – έκζεμα, έρπης, δακτυλίτιδα ή κηρίο)
- Νευρίτιδα (Ωλένια, Αιθουσαία)
- Ηλιακό έγκαυμα
- Κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης
- Υπέρταση
- Οστεοπόρωση
Τοπικές αντενδείξεις που απαγορεύεται το μασάζ
Σε κάποιες περιπτώσεις όπως αναφέραμε και παραπάνω, το μασάζ μπορεί να γίνει εκτός από συγκεκριμένα σημεία τοπικά στο σώμα. Μερικές από αυτές τις αντενδείξεις είναι:
- Μώλωπες
- Κοψίματα
- Εκδορές
- Φλεγμονή
- Αρθρίτιδα
- Έγκυες με προεκλαμψία
- Έγκυες με ιστορικό πρόωρου τοκετού
- Πρόσφατα κατάγματα ή εξαρθρήματα
- Κιρσοί
- Εξογκώματα ή ανωμαλίες στο σώμα
- Εγκαύματα
Ιατρικοί λόγοι που μεσολαβούν και απαγορεύουν το μασάζ
Αν μεσολαβεί ιατρικός λόγος που σας απαγορεύει να λάβετε θεραπεία μασάζ, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πριν προχωρήσετε σε ραντεβού. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι:
- Φλεβικές θρομβώσεις
- Φλεβίτιδα
- Καρδιακές παθήσεις
- Οιδήματα
- Καρκίνος οποιαδήποτε μορφής
- Ψυχιατρικές παθήσεις (νευρικής ή ψυχωτικής φύσεως)
- Επιληψία
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Στηθάγχη
- Ασθενείς με βηματοδότη
- Ασθενείς με εμφυτεύσιμο απινιδωτή
- Ασθενείς με προχωρημένο διαβήτη
- Αιμορροφιλία
- Πρόσφατα Botox ή άλλες αισθητικές επεμβάσεις
- Αλλεργία σε συγκεκριμένα λάδια μασάζ
- Αυτοάνοσες διαταραχές (λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα)
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα
- Πρόσφατο καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό επεισόδιο
- Αναπνευστικές παθήσεις
- Ασθενείς με Ανοσοκαταστολή
Αν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω παθήσεις, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προχωρήσετε σε ραντεβού για μασάζ.
Ενώ οι λόγοι που μπορεί να απαγορεύουν το μασάζ είναι πολλοί, πρέπει να αναφέρουμε πως το μασάζ αποτελεί εξαιρετική πηγή θεραπείας για πολλές παθήσεις και πολλές φορές προάγει την ίαση. Για παράδειγμα, ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη μασάζ που βελτιώνουν τη συνολική εικόνα της υγείας σας, είναι το λεμφικό μασάζ, αφού βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα και προάγει τη συνολική υγεία.
Ενδείξεις που το μασάζ κάνει καλό
Όπως ήδη αναφέραμε, το μασάζ έχει πολλές ενδείξεις από οφέλη για την υγεία όλων. Μερικά από αυτά είναι:
Γενικές ενδείξεις και οφέλη
- Προάγει την χαλάρωση
- Μειώνει το στρες και το άγχος
- Ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους
- Ανακουφίζει τη γενική μυϊκή ένταση
- Βελτιώνει τον ύπνο
- Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
- Αυξάνει την ευελιξία και το εύρος κίνησης
- Προάγει τη συναισθηματική ευεξία
- Βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση και μυϊκή αποκατάσταση
- Ενισχυμένη ευαισθητοποίηση σώματος
- Βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία
- Προάγει την υγεία του δέρματος
- Ενισχύει την συγκέντρωση και την πνευματική διαύγεια
- Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού
- Οξυγονώνει τα κύτταρα
- Καταπολεμά την κυτταρίτιδα
- Βοηθά στην απεξάρτηση βλαβερών ουσιών, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά
- Βοηθά στην καταπολέμηση την κατάθλιψης
Ιατρικά οφέλη του μασάζ:
- Καλύτερη διαχείριση καταστάσεων χρόνιου πόνου
- Αποκατάσταση τραυματισμών
- Ταχεία αποκατάσταση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις
- Βελτιώνει την ανοσοποιητική λειτουργία
- Προσφέρει ανακούφιση από τον πονοκέφαλο
- Ενισχυμένη πέψη με το μασάζ κοιλιάς
- Μειώνει τον ουλώδη ιστό μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό
- Βελτιώνει την στάση του σώματος
- Ενισχύει τη λεμφική παροχέτευση
- Υποστήριξη εγκυμοσύνης με το προγεννητικό μασάζ
- Προλαμβάνει τους μυϊκούς τραυματισμούς σε αθλητές
- Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ινομυαλγίας
- Μειώνει τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση των ημικρανιών
- Ανακουφίζει από τη δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης
Ενώ ιατρικά το μασάζ δεν μπορεί να συμβάλλει άμεσα στη θεραπεία ή ίασει ορισμένων παθήσεων, είναι γνωστό πως όταν είμαστε χαλαροι και πιο συγκεντρωμένοι, μπορούμε να ξεπεράσουμε πιο εύκολα και γρήγορα διάφορες ασθένειες ή προβλήματα που μας απασχολούν.
Με την κατάλληλη θεραπεία μασάζ μπορείτε να βελτιώσετε τόσο το σώμα σας όσο και το πνεύμα σας. Τα οφέλη που θα λάβετε είναι πολλά και μπορούν να ενισχύσουν ολιστικά τον οργανισμό και την ψυχή σας.
Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας αν πάσχετε από κάποια πάθηση ή έχετε τραυματισμούς, για να σας υποδείξει πότε απαγορεύεται να κάνετε μασάζ και πότε μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό.
Αν έχετε επιπλέον ερωτήσεις σχετικά με το πότε απαγορεύεται να κάνετε μασάζ και σε ποια σημεία δεν κάνουμε μασάζ, επικοινωνήστε μαζί μας και οι εξειδικευμένοι θεραπευτές μας θα φροντίσουν να σας λύσουν κάθε απορία.